Calugarul Epifanios Mylopotaminos de la Muntele Athos gateste la Grand Hotel Continental din Bucuresti
Grand Hotel Continental organizează în data de 4 mai 2012, în parteneriat cu Mount Athos Area, o cină autentică, cu preparate din bucătăria Muntelui Athos. Actiunea face parte din seria evenimentelor gastronomice purtând genericul Mount Athos Area Gourmet, desfăsurate anual, în perioada 15 mai-15 iunie, în regiunea învecinată cu Muntele Athos. Initiatorul acestui proiect este Organizatia de Turism a Muntelui Athos, entitate laică aflată în strânsă legătură cu unica republică monastică din lume.
Cina va fi pregatită sub atenta îndrumare a călugărului Epifanios Mylopotaminos, cel mai cunoscut bucătar al celor 22 de mânăstiri ortodoxe de la Muntele Athos. Călugărul, aflat de 38 de ani la Athos, este staretul chiliei Mylopotamos, care apartine celei mai vechi mânăstiri din Munte - Marea Lavra.
A avut sansa să învete melosul bizantin de la monahi aghiopavliti mai vechi, devenind un bun psalt si s-a dedicat, în acelasi timp, diaconiei de bucătar. Astăzi este un binecunoscut maestru bucătar. La Mylopotamos, alături de părintele Ioachim, si-a asumat datoria de a restaura chilia istorică, dându-i o nouă viată. În acelasi timp, respectând traditia seculară a locului, a sădit vită de vie si a ridicat un atelier pentru producerea vinului.
În anul 2010, a publicat, singura carte de bucate a Muntelui Athos, tradusă deja în rusă, engleză si germană si aflată in curs de editare în limba romană.
Meniul care va fi prezentat la Grand Hotel Continental este compus din preparate după retete autentice din gastronomia Muntelui Athos: supă de caracatită, salată cu crithmum maritimum din golful Sfântului Munte, cod cu dovlecei si halva din gris cu fructe din pădurea lui Aristotel. Cina este inobilată cu vin biologic adus de călugăr de la viile Athosului, purtând marca Mylopotamos:
Lefkó (vin alb, sec, cu aromă de mere verzi, din struguri Muscat de Alexandria si Roditis)
Inómeli (vin rosu, demisec, doar din struguri Muscat de Hamburg)
Erithró (vin rosu închis, cu gust bogat si matur, dar cu un buchet delicat)
Náma (vin rosu, dulce si aromat, din struguri Muscat de Alexandria si Merlot)
Bucătăria Muntelui Athos este specială si unică în lume. Dieta celor 1500 de călugări, între care se află si numerosi români, are la bază preparate vegetale si preparate din peste. Datorită acestor meniuri sănătoase, monahii se imbolnăvesc rar si au o viată lungă. Modul in care gătesc mâncarea este unic: foc de lemne, vase de lut, materiale biologice din grădinile si de pe dealurile Muntelui Sfânt.
Pestele si fructele de mare de la Muntele Sfânt sunt recunoscute pentru gustul lor deosebit. Unicitatea gustului se datorează faptului că apele sunt adânci, curate si străbătute de curenti marini purificatori. Fructele de mare sunt pescuite în ape foarte adânci care au cel mai mare continut de sare din toate mările Greciei, si sunt bogate în plancton si hrană curată, deoarece în golf nu se varsă râuri sau fluvii care să tulbure echilibrul compozitiei apei.
Programul zile de 4 mai 2012:
Dimineata, călugărul Epifanios Mylopotaminos va găti împreună cu Roxana Anghel, executive chef si echipa de bucătari de la Grand Hotel Continental;
La ora 17:00 va avea loc o conferintă de presă cu participarea călugărului, în Restaurantul Balkan Bistro;
La ora 19:00 va avea loc cina. Călugărul Epifanios Mylopotaminos va prezenta traditiile gastronomice ale Muntelui Athos si va binecuvânta preparatele servite mesenilor. Reprezentanti ai Mount Athos Area isi vor prezenta regiunea turistică situată pe bratul Athos din Halkidiki, pâna la granita cu Republica Monahală a Muntelui Athos.
Valoarea cinei este de 99 lei/persoana; participantii pot câstiga, prin tragere la sorti, unul din cele doua vouchere oferite de Mount Athos Area Gourmet în pensiuni din Olympiada si, respectiv, pe insula Ammouliani.
Acest eveniment este primul din caravana care va continua în tot lantul Continental Hotels, pe tot parcursul anului 2012.
Grand Hotel Continental (5 stele), face parte din lantul Continental Hotels cu o traditie de peste 20 de ani pe piata turistică din România. Înca de la început obiectivele companiei au avut în vedere furnizarea de servicii hoteliere pentru segmentul turismului de afaceri. In prezent, Continental Hotels este cel mai mare lant hotelier românesc ce acoperă piata de lux, de business si cea economy, oferind, în acelasi timp, o gamă completă de servicii si pentru segmentul MICE.
Portofoliul Continental Hotels cuprinde următoarele branduri proprii: Grand Hotel Continental, Continental Forum, Continental, Hello Hotels, Concerto Restaurant, Balkan Bistro, Mondo Restaurant, Victoria Club , Tekaffe. Continental Hotels detine si 4 hoteluri Ibis în România aflate în managementul grupului Accor.
Orasele în care Continental Hotels este prezent sunt: Bucuresti, Arad, Oradea, Sibiu, Constanta, Tîrgu Mures, Drobeta Turnu Severin si Suceava, totalizând peste 1860 de camere.
Utilaje, echipamente si accesorii horeca de ultima generatie, pentru afaceri de succes
Dupa afacerile din comert, cele din horeca sunt probabil in topul popularitatii in zona de business din Romania. Includem aici atat partea de hoteluri, pensiuni si alte unitati turistice, cat mai ...
Cum sa alegi un restaurant pentru nunta
Alegerea unui restaurant / a unei sali de evenimente pentru nunta nu este deloc o misiune simpla. In orasul tau (sau in cel in care iti propui sa organizezi acest eveniment ...
Cheesy Bites Remix - un nou blat de pizza lansat de Pizza Hut
Pizza Hut a lansat recent Cheesy Bites Remix, un nou tip de blat a cărui margine contine 24 de rulouri umplute cu brânză lava si asortate cu trei tipuri de arome ...
Detastaturizarea - cea mai recenta campanie Pizza Hut
Pizza Hut lansează o campanie ce încurajează românii să redescopere bucuria meselor în oraş. Pornind de la o problemă reală și din ce în ce mai întâlnită, mâncatul deasupra tastaturii, campania ...
Pastreaza-ti nunta in amintire cu cel mai bun fotograf nunta
Multe din lucrurile de la nunta ta vor trece – muzica, tortul, florile – însa fotografiile vor rămâne pentru toată viața, așa că trebuie să acorzi o atenție deosebită când alegi ...
Restaurante Oro Toro by OSHO in Mega Mall si Baneasa Shopping City
Luna aceasta, lantul de restaurante Oro Toro by OSHO deschide doua noi locatii in doua centre comerciale din Bucuresti – Mega Mall, la jumatatea lunii mai, si Baneasa Shopping City, la ...
Ultimele pregatiri in HoReCa pentru inceputul sezonului pe litoral
Daca au trecut si Sarbatorile de Paste, inseamna ca luna mai este foarte aproape. In a doua parte din aprilie, administratorii de societati din industria HoReCa de pe litoralul romanesc fac ...
Hot Bucket de la KFC devine Bucket de bine, in beneficiul SOS Satele Copiilor Romania
KFC lansează campania “Bucket de bine”, prin care va sustine bugetul anual al unei familii SOS din cadrul organizatiei SOS Satele Copiilor Bucuresti. Astfel, în perioada 1 martie - 31 decembrie, ...
Pizza Festival la Pizza Hut - in 2015, pentru al cincilea an consecutiv
Pizza Hut organizează, pentru al cincilea an consecutiv, Pizza Festival: peste 15 retete, 3 blaturi si un pret unic de 21.9 lei, în evenimentul all-you-can-eat al anului. De luni până vineri, ...
Restaurantele dotate cu aparate profesionale au o eficienta mai buna pe termen lung
Afacerile in domeniul alimentatiei publice sunt printre cele mai des intalnite start-up-uri, mai ales pe litoral si in statiunile de munte. De la o simpla unitate ce produse covrigi sau gogosi ...