.

Blog de calator - Onet Ciprian

Cetatea Ineu - Localitatea Ineu - Judet Arad

Publicat la data de: 21-11-2011

Ultima editare in data de: 21-11-2011

Cetatea Ineu - Localitatea Ineu - Judet Arad Cetatea Ineu
Cetatea Ineului se gaseste in localitatea Ineu din judetul Arad fiind atestata documentar din 1295. A facut parte din fortificatiile lui Iancu de Hunedoara. A fost ocupata de turci in mai multe randuri, resedinta de sangeac.
In 1541 odata cu constituirea Transilvaniei, devine un important obiectiv de aparare antiotomana. In 1566, dupa o rezistenta eroica, este cucerita de otomani. In 1595, armatele ardelene au recucerit campia Aradului. La 22 octombrie 1595 garnizoana otomana a fost silita sa capituleze. In noiembrie 1599, cetatea intra sub stapanirea lui Mihai Viteazul.
In perioada 1700 – 1745 cetatea este lasata in parasire, doar cea interioara fiind refacuta pe la 1870.
Cucerita mai tarziu de trupele habsburgice, apoi centru de regiment graniceresc, iar dupa anul 1870 este reconstruita, in stil neoclasic, cu elemente ale renasterii tarzii si ale barocului.
Pana nu demult a fost sediul unei scoli speciale, momentan cladirea veche a cetatii este parasita. Astazi se mai poate observa curtea interioara cu cele patru bastioane si inca unul ce a facut parte din ziduri. Zidurile erau inconjurate din trei parti de santuri cu apa, pe cea de a patra latura curgand Crisul Alb.
Pacat ca un asemenea monument istoric nu este refacut, renovat si inclus in circuitul turistic al zonei. Cetatea mai este in picioare si cu putin efort poate sa redevina ce a fost odata.