.

Blog de calator -

Salvati padurile virgine - WWF cere salvarea ultimelor paduri virgine din Romania

Publicat la data de: 25-10-2011

Salvati padurile virgine - WWF cere salvarea ultimelor paduri virgine din Romania

WWF România lansează, alături de ambasadorii si sustinătorii organizatiei, campania „Salvati pădurile virgine”, cu scopul de a pune sub protectie cele 250.000 de hectare de păduri virgine din tara noastră, printre ultimele din Europa. Peste 80% dintre pădurile virgine din România nu au, în prezent, nicio formă de protectie si sunt în pericolul de a fi distruse în mod legal.

„Desi salvarea pădurilor si conservarea biodiversitătii din tara noastră reprezintă o misiune importantă, putem afirma că prioritatea 0 a acestei misiuni o constituie pădurile virgine. Această parte a naturii nu va putea fi reconstruită niciodată si, odată pierdută, rămâne pierdută pentru totdeauna. Având în vedere că suntem printre ultimii europeni care ne mândrim cu o asemenea comoară, este obligatia noastră morală de a păstra aceste tinuturi intacte si de a lăsa o bucătică de sălbăticie si copiilor nostri”, a declarat Magor Csibi, Director WWF România.

Europa si-a distrus pădurile virgine. Noi încă mai avem. Motivele principale pentru care padurile virgine au supravietuit în trecut sunt inaccesibilitatea lor si valorea economica scazuta a  lemnului provenit din arborii batrani. Astăzi, însă, pădurile virgine sunt mai vulnerabile ca niciodată, în fata presiunilor economico-sociale precum: cererea tot mai mare de lemn pe piată, diversificarea formei de proprietate legată de obiectivele economice ale noilor proprietari, dar si constructia de noi drumuri, care facilitează accesul spre pădurile până acum ferite de pericol.

Pădurile virgine sunt ultimele zone în care natura supravietuieste în forma sa pură, fără niciun fel de interventie umană. Aceste păduri sunt ecosisteme stabile, în care trăiesc până la 13.000 de specii.

WWF consideră că aceste păduri, care reprezintă 65% din pădurile virgine rămase în Europa (exceptând Rusia), sunt bunuri cu valoare de patrimoniu pentru tara noastră si pentru Europa. Valoarea acestor păduri sub aspect stiintific, peisager, educativ, ecoprotectiv si al biodiversitătii, este agreată de totii practicienii, specialistii si cercetătorii din domeniu si din domeniile înrudite.

Din cauza gospodăririi irationale din ultimele decenii, pădurile virgine au dispărut în tările dezvoltate, iar în ecoregiunea Dunăre-Carpati ele constituie mai putin de 0,3 % din suprafata totală. si totusi, în România încă mai avem păduri virgine. Eco-regiunea carpatică încă mai găzduieste 322 000 hectare de astfel de păduri, dintre care marea majoritatea sunt în România.

Cu toate că ne mândrim cu cea mai întinsă suprafată de păduri virgine din regiune, doar 18% au un oarecare statut de protectie, prin faptul că sunt incluse în arii protejate, si un procent si mai mic se bucură de protectie integrală.

Salvarea pădurilor virgine stă în asigurarea statutului de protectie integrală. Un statut pe care l-ar primi imediat ce autoritătile ar schimba încadrarea lor, din „păduri de protectie” (în care se poate interveni si pentru extragerea materialului lemnos) în „păduri strict protejate` si ar accepta să le ofere compensatii celor care detin aceste păduri si care nu le vor mai putea valorifica.

WWF a înaintat o scrisoare Ministerului Mediului si Pădurilor, prin care solicită „luarea unor măsuri urgente pentru protejarea eficientă a ultimelor păduri virgine ale României, respectiv asigurarea cadrului legislativ pentru protectia lor si asigurarea de fonduri pentru plăti compensatorii către proprietarii privati de pădure”.

Totodată, WWF lansează o campanie prin care îsi propune să spună povestea pădurilor virgine, pe care cu totii putem si avem datoria de a le păstra. WWF a creat, în acest sens, o petitie care solicită Ministerului Mediului si Pădurilor, garantul si reprezentantul mediului în Guvernul României, să ia măsurile necesare pentru protejarea acestor păduri, în cel mai scurt timp. Petitia poate fi semnată pe site-ul campaniei, www.padurivirgine.ro, care pune la dispozitie toate informatiile referitoare la demersul WWF.

„Ne asteptăm ca initiativa noastră să fie sustinută nu numai de oamenii care îsi doresc un viitor sustenabil, dar si de autorităti, de care depinde, practic, rezolvarea aceastei probleme. Putem să obtinem o protectie de 100% pentru pădurile virgine, însă avem nevoie de interesul si de implicarea tuturor oamenilor la care va ajunge mesajul nostru”, a adăugat Magor Csibi, Director WWF România.

WWF a initiat lupta pentru salvarea pădurilor virgine cu sprijinul IKEA si Lafarge, având alături partenerii: Antena 3, Europa FM, Discovery Channel si Totb. Demersul WWF utilizează experienta practică a organizatiei si studiile Institutului de Cercetări si Amenajări Silvice. Campania de publicitate este realizată pro-bono de agentia Headvertising.

Cauza pădurilor virgine este sustinută de ambasadorii WWF: Ada Condeescu, Mihaela Rădulescu, stefan Copot, Bogdan Dumitrache, Moise Guran, Dani Otil, si Alexandru Tomescu.

Înfiintată în anul 1961, WWF este una dintre cele mai importante organizatii internationale care derulează proiecte pentru conservarea naturii, în peste 100 de tări. Misiunea WWF la nivel global este să oprească degradarea mediului înconjurător si să construiască un viitor în care oamenii trăiesc în armonie cu natura.

Tags:



Revelion 2017 - Un An Nou de 4 Stele la Hotel Iaki
Revelion 2017 - Un An Nou de 4 Stele la Hotel Iaki
 Un An Nou de 4 Stele la Hotel IAKI Pachet cazare 3 nopti ( in perioada - 30 Decembrie 2016 – 2  Ianuarie 2017) Pachetul include: 3 nopti de cazare All inclusive ...
Pachet Spa Romantic
Pachet Spa Romantic
 O evadare binemeritata din cotidian pentru tine si persoana speciala.    Alege un sejur de toamna la Marea Neagra!   Pachetul include:   - 2 nopti de cazare cu mic dejun   - Acces IAKI SPA pentru: piscina interioara, ...
Pachet Vinoterapie
Pachet Vinoterapie
  Descopera vinoterapia „cheia tineretii” - cea mai recenta moda in materie de tratamente de infrumusetare. Terapia prin vin constituie o adevarata bariera impotriva radicalilor liberi si a ridurilor, protejeaza fibrele de elastina ...
Pachet Voyage D\'Harmonie
Pachet Voyage D\'Harmonie
Voyage d'Harmonie - O calatorie pe taramul armoniei, al echilibrului si plenitudinii Pachetul include: - 2 nopti de cazare cu mic dejun - Acces IAKI Spa pentru: piscina interioara, sauna, Jacuzzi, fitness, dus emotional, ...
Pachet Purify your Body
Pachet Purify your Body
 Purify your body Descopera metoda perfecta pentru detoxifiere, regenerare, slabire si relaxare! Daca iubesti corpul si alegi sa ai grija de el, purificarea si echilibrarea naturala a trupului, dar atingerea starii de bine sunt acum ...
Beneficii pentru turistii romani in 40 de orase din lume, prin platforma Priceless.com dezvoltata de MasterCard
Beneficii pentru turistii romani in 40 de orase din lume, prin platforma Priceless.com dezvoltata de MasterCard
În premieră natională, MasterCard anuntă lansarea platformei www.priceless.com posesorilor de carduri MasterCard si Maestro din România. Astfel, începând cu luna noiembrie, acestia pot beneficia de avantaje si privilegii în cele mai ...
...
Revelion Exclusiv 2016- Hotel IAKI, Mamaia
Revelion Exclusiv 2016- Hotel IAKI, Mamaia
 Revelion exclusiv la Hotel Iaki- Un An Nou de 4 Stele Pachet 3 nopti (31 Decembrie 2015 – 3 Ianuarie 2016) Pachetul include:   3 nopti de cazare All Inclusive ( mic dejun, pranz, cina, ...
Smartphone-ul LG G Flex2 este disponibil la pre-comanda, pentru toti utilizatorii Vodafone
Smartphone-ul LG G Flex2 este disponibil la pre-comanda, pentru toti utilizatorii Vodafone
Utilizatorii Vodafone Romania pot inregistra pre-comenzile pentru noul LG G Flex2. Noul smartphone este disponibil la pre-comanda online, impreuna cu abonamentul RED 39, la pretul de 199 euro (TVA inclus). Utilizatorii ...
Mancare comandata online, chiar si cand te plimbi prin tara
Mancare comandata online, chiar si cand te plimbi prin tara
Am descoperit recent platforma de comenzi online FoodPanda.ro, extrem de populara in Bucuresti si in alte orase mari. Partea buna este ca iti faci cont de utilizator intr-un singur loc si ...