La Teatrul Coquette din București, luna aprilie se încheie cu o nouă seară de operă ARIE ȘI ECOU, având-o ca protagonistă pe soprana Cristina Fieraru, acompaniată de Maxim Belciug, cu chitara sa cât o orchestră. În miez de primăvară, cei doi aduc pe scenă un program vibrant, plin de emoție, în care vocea splendidă a sopranei transformă fiecare partitură într-o poveste de iubire, bucurie, dor, speranță, tinerețe.

De la ariile delicate ale operelor baroce, până la explozia de viață a ritmurilor spaniole și energia solară a canțonetelor napolitane, seara promite un spectacol vocal total, în care soprana Cristina Fieraru strălucește, iar chitara face o uluitoare demonstrație de forță și rafinament, punând în valoare vocea senzațională și preaplinul de emoții al acestei muzici de o uluitoare frumusețe.

Programul include partituri celebre ale repertoriului liric, printre care madrigalul „Amarilli, mia bella” de Giulio Caccini, probabil cel mai frumos cântec de dragoste scris vreodată, neîntrecutele șlagăre baroce „Ombra mai fù”, din opera Serse, și „Lascia ch’io pianga”, din opera Rinaldo, ambele de Georg Friedrich Händel, ori lamento-ul Didonei din opera „Dido și Aeneas” de Henry Purcell.

Henry Purcell este considerat a fi unul dintre cei mai importanți compozitori ai epocii baroce și întemeietorul operei naționale engleze, fiind autorul unor minunate creații vocale în engleză, o limbă destul de dificil de pus pe muzică. S-a născut la Londra, în 1659 (ziua exactă nu este cunoscută, dar există indicii că ar fi fost 10 septembrie), într-o familie de muzicieni, și a dovedit o puternică înclinație către muzică încă din copilărie. Se crede că, deja la vârsta de 9 ani, compunea excelent.

Cea mai timpurie operă a sa este o odă închinată Regelui Charles, cu ocazia zilei sale de naștere din 1670. Și-a început cariera muzicală ocupând postul de corist în cadrul Capelei Regale a lui Charles al II-lea, iar din 1679 a devenit organist la Westminster Abbey, unde, se spune, cânta atât de frumos încât oamenii veneau să-i ofere bani, ceea ce provoca tensiuni între colegi și apropiați. De altfel, a și fost înmormântat lângă orga la care a cântat. A compus muzică în diverse genuri, versatilitatea sa permițându-i să abordeze forme diferite: muzică sacră, muzică de teatru, instrumentală sau vocală. Un mare succes în epocă l-au avut lucrările sale scenice numite semi-opere, un soi de tranziţie între teatrul cu măşti şi operă. A murit la doar 36 de ani, în circumstanțe rămase neclare. O teorie spune că s-ar fi intoxicat cu ciocolată.

O altă teorie ar fi aceea că, întorcându-se într-o noapte târziu de la teatru, soția l-a încuiat afară, iar Purcell a prins frig și a răcit, de aici trăgându-i-se moartea. Cel mai probabil, însă, a murit de tuberculoză, lăsând în urmă o contribuție remarcabilă la dezvoltarea muzicii engleze. Dar ambiția cea mare a lui Purcell era de a scrie operă. A reușit o singură dată: lucrarea sa „Dido și Aeneas” este o capodoperă de la prima la ultima notă, cu o construcție muzicală impresionantă și melodii de o sensibilitate aparte, așa cum este și aria „When I am laid in earth”, cunoscută și ca „lamento-ul Didonei”, pe care publicul o va putea asculta pe viu, în interpretarea sopranei Cristina Fieraru, în concertul de duminică, 27 aprilie 2025, de la Teatrul Coquette. Iar pentru ca bucuria să fie deplină, la final, publicul va avea ocazia de a sta de vorbă cu artiștii, în tihnă, în foaierul teatrului, la un pahar de vin oferit cu drag de Crama Histria.

Din 2024, soprana Cristina Fieraru a inițiat, împreună cu chitaristul Maxim Belciug, seria de concerte ARIE ȘI ECOU, menită să ofere publicului prilejul unor întâlniri cu frumusețea și diversitatea repertoriului liric într-o prezentare adaptată la o scenă de teatru mic, unde intimitatea dintre artiști și public și lipsa artificiilor de regie permit o altfel de apropiere – mai directă, mai sinceră, mai vie – de această muzică nepieritoare.

Concertul de duminică, 27 aprilie 2025, are loc la Teatrul Coquette din București (Calea Călărași 94) și începe la ora 19:00. Biletele sunt disponibile pe platformele online iabilet.ro, mystage.ro, eventim.ro, kompostor.ro și eventbook.ro sau se pot rezerva la email rezervari @ teatrulcoquette.ro ori tel. 0754990017, 0721191675 (zilnic între 11-19), urmând a fi ridicate de la teatru, înainte de începerea spectacolului.