Manastirea Sinaia



Manastirea Sinaia este unul dintre simbolurile orasului Sinaia, facand din statiune nu doar un loc de timp liber in natura si sporturi de iarna, ci si un reper in turismul ecumenic. Manastirea Sinaia este un asezamant ortodox din Sinaia, judetul Prahova, pe Str. Manastirii nr. 2, in apropiere de zona centrala a orasului.



Galerie foto



Locatie pe harta


Vizualizaţi Mănăstirea Sinaia pe o hartă mai mare


Manastirea Sinaia a fost finalizata in 1695, numita prima data Manastirea Buceagul. Marele Spatar Mihai Cantacuzino, fiul postelnicului Constantin, a fost cel ce a realizat Manastirea si cel care i-a dat numele final - Manastirea Sinaia, asa cum se numeste si astazi.

Manastirea ortodoxa Sinaia se afla in cadrul natural al Muntilor Bucegi, nu departe de Castelul Peles. Initial, Manastirea Sinaia adapostea 12 calugari, dar numarul acestora a crescut in timp. Astfel, s-au realizat constructii noi - o Biserica mai mare si chilii, in perioada 1842-1846. Manastirea Sinaia a fost afectata de distrugeri in urma atacurilor turcesti si austriece, de-a lungul timpului.

Biserica veche a Manastirii Sinaia este construita in stil brancovenesc: pe langa pronaos, naos si altar, include si o camera deschisa sustinuta de coloane - pridvorul. Portarul Bisericii este sculptat, reprezentandu-l pe Moise cu Tablele Legii si pe fratele lui, Aaron, cu toiagul infrunzit. Nu lipseste stema familiei fondatoare - familia Cantacuzino: un vultur bicefal cu sceptrul si crucea in gheare.

Manastirea Sinaia este inclusa in lista monumentelor istorice din Romania. Incepand cu 1871, timp de 11 ani, Familia Regala a Romaniei a locuit la Manastirea Sinaia in timpul vacantelor petrecute la Sinaia, pana cand Castelul Peles a fost finalizat. Dupa ce s-au implinit 200 de ani de la fondarea Manastirii Sinaia, a fost amenajat un muzeu religios care exista si in prezent si care reprezinta primul muzeu religios romanesc. Muzeul Manastirii Sinaia contine obiecte de cult, prima Biblie tradusa si tiparita in limba romana la Bucuresti (1688) plus o colectie impresionanta de icoane.